Za sva pitanja možete nam poslati email, pozvati nas telefonom ili nas kontaktirati na Instagramu ili nekoj drugoj društvenoj mreži.

Zapratite nas na Instagramu

+381 61 1803 966
info@bastica.com

Blog

s

Aronija u ishrani

Aronija je voće koje raste u vidu grma i može se naći u raznim bojama, kao što su crvena, purpurna, ili crna. Ova biljka je jedna od najotpornijih na svetu, i može izdržati ekstremno loše uslove za opstanak, tako da se ova vrsta voća može naći čak i u Sibiru – gde izdržava ekstremno niske temperature. Prednosti aronije najviše se ogledaju u njenim izuzetnim lekovitim svojstvima. Razna naučna istraživanja pokazala su da bobice aronije mogu imati bitnu ulogu u prevenciji i lečenju mnogih bolesti, kao što su karcinom, dijabetes, Alchajmerova bolest itd. Aronija je predmet brojnih istraživanja u poslednjim decenijama. Prirodni proizvodi na bazi aronije sadrže različite količine antocijana, prirodnih pigmenata koji voću daju različitu boju (plavu, ljubičastu ili crvenu). Utiču na izrazito snažna antioksidativna i anfiinflamatorna delovanja. Bobice aronije imaju najveći sadržaj antioksidanata u odnosu na ostalo voće i naučnici su uvereni da dnevni unos od samo nekoliko kašika prirodnog proizvoda od aronije može pružiti bitne zdravstvene benefite!

Na tabeli ispod, nalaze se osnovne nutritivne vrednosti 100 grama aronije.

Kalorije: 47 kcal
Šećeri: 9.6 g
Proteini: 1.4 g
Masti: 0.5 g
Vlakna: 5.3 g
Vitamin A: 1.5 mg
Vitamin E: 1.17 mg
Vitamin C: 21 mg
Vitamin K: 10 mg
Cink: 0.53 mg
Magnezijum: 0.65 mg
Antocijanini: 1480 mg
Zeakstin: 118 µg
Beta-karoten: 128 µg


Kalorije

Bobice aronije sadrže malo kalorija i naravno masti. 100 grama svežih bobica sadrži tek oko 50 kalorija, ali bez obzira na to – one su jedan od najbogatijih izvora flavonoidnih antocijanina i antioksidanata među bobičastim plodovima. Pored toga, sadrže velike količine minerala, vitamina i odličan su izvor vlakana. Saznajte više u nastavku teksta!

Šećeri

100 grama aronije sadrži oko 9g šećera. Ovo je izuzetno nizak nivo šećera, tako da upotreba aronije ima povoljne efekte u ishrani dijabetičara ili ljudi koji pokušavaju da skinu višak kilograma.

Masti

Sadržaj masti je veoma nizak – svega 0.5g u 100 grama voća. S toga, je pogodna za osobe koje imaju povišen nivo holesterola, a može biti korisna i u danas popularnim „Low-fat“ dijetama.

Proteini

Proteinske vrednosti ove biljke su relativno niske – 1.4 grama proteina u 100 grama aronije. Mnogi orintolozi tvrde da je baš to razlog zašto ptice preferiraju druge biljke umesto aronije, a drugi tvtde da je to zbog visokog nivoa tanina u voću. Tanin daje gorki ukus ovom voću.

Vlakna

Bobice aronije izrazito su bogate rastvorljivim vlaknima pektina, što ih čini idealnim voćem za pravljenje džema. Pektin je izuzetno zdrav i služi kao upijač masti u organizmu, pospešuje rad debelog creva, smanjuje nivo holesterola, podiže imunitet i može pomoći u prevenciji mnogih infekcija. Pored toga, poboljšava cirkulaciju, štiti od upala, čuva zdravlje zuba i zato je veoma veoma koristan!

Polifenoli

Aronija je posebno bogata antocijaninima i proantocijaninima već pomenutog tanisa. Njihova koncentracija u aroniji je veća u odnosu na ostalo bobičasto voće. Sadrži i fenole, antocijanine i flavenole, a sve ove komponente zaslužne su za lekovite efekte ove biljke.
66% svih polifenola su Polimerični procijanidi – vrste tanina odgovornih za gorak ukus ovog voća.

Flavenoli

Nivoi flavenola u aroniji su oko 1.5% od ukupnog nivoa svih polifenola.
Antocijanini: Drugi najzastupljeniji polifenol u aroniji. Predstavlja 25% od ukupnog nivoa svih polifenola, što je oko 1480mg u 100 grama aronije.
Fenoli: Neohlorogene i hlorogene kiseline predstavljuju ostalih 7.5% polifenola.

Vitamini C, K, A, E i B9

Bobice aronije su dobar izvor vitamina i minerala. 100 grama aronije sadrži 21 mg vitamina C od preporučenog dnevnog unosa (91 mg). Između ostalog, vitamin C povećava proizvodnju kolagena, podiže imunitet i smanjuje upale. Upale prate mnoge bolesti, poput artritisa, dijabetesa ili kardiovaskularnih oboljenja. Pored vitamina C, bobice sadrže vitamine K, A, E i B9 – što znači da aronija u ishrani ima ulogu u održanju zdravlja kostiju i očiju, dok kožu čini lepom i podmlađenom. Crne bobice aronije naročito, jer one sadrže najviše anticijanina – koji čuvaju samu biljku od utraljubičastih zraka. S toga, redovna konzumacija bobica aronije u ishrani može imati isti zaštitni i podmlađujući efekat na kožu!

Bez obzira na boju (sortu) aronije, njene bobice uopšteno sadrže znatno veće koncentracije ovog anticijanina od drugog voća, što je oko 1480 mg na 100 grama. Pored anticijanina, 100 grama svežih bobice aronije (u nekom prirodnom proizvodu kao što je naprimer džem ili sok) sadrži oko 650 miligrama proantocijanida, za koji se veruje da efikasno štiti od degenerativnih neuroloških oboljenja, inflamatornih stanja, karcinoma, dijabetesa i raznih drugih bolesti.

Mangan, kalcijum, kalijum i cink

100 grama aronije sadrži 0.6 mg mangana, minerala sa odličnim antioksidativnim svojstvima. Zbog visokog sadržaja gvožđa, bobice aronije imaju toničnu, energičnu vrednost i pružaju posebnu negu telu. Zahvaljujući blagodetnom dejstvu, sok od aronije idealan je za trudnice, jer folna kiselina i gvožđe podstiču pravilan intrauterini razvoj neuralne cevi bebe. Zbog visokog sadržaja antioksidanasa, bobice aronije pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala i u reparaciji tkivnih oštećenja izazvanih oksidativnim procesima. Zanimljiva stvar je da su antocijanini pigmenti koji su odgovorni za prirodne nijanse crvene, plave i ljubičaste boje kod biljaka. Pored jakih antioksidantnih efekata, antocijanini čine da cvetovi i listovi imaju jarke boje – što je bitno kod privlačenja ptica i insekata (razmnožavanje kod biljaka).

Preliminarna laboratorijska istraživanja pokazala su da ekstrakt aronije može efikasno sprečiti razvoj tumora. Upotreba aronije u svakodnevnoj ishrani može smanjiti mogućnost za oboljevanje od pojedinih vrsta karcinoma za čak 80% (kao što je slučaj kod karcinoma debelog creva). Ova istraživanja su zaista obećavajuća! Videli smo da su bobice aronije bogat izvor polifenola, prirodnih jedinjenja sličnih antocijanima koji su bitni u prevenciji različitih vrsta karcinoma. Iz svega ovoga možemo zaključiti da aronija svojim hranljivim sastavom i vrednostima pruža brojne zdravstvene prednosti, naravno pod uslovom da su proizvodi prirodni i sveži. Redovna konzumacija bobica ili prirodnih proizvoda na bazi aronije, kao deo zdrave i uravnotežene ishrane – učiniće da vaše telo govori umesto vas! Uživajte u prirodnim proizvodima od aronije na svom putu do instinski zdravog načina života!

Sorry, the comment form is closed at this time.