Za sva pitanja možete nam poslati email, pozvati nas telefonom ili nas kontaktirati na Instagramu ili nekoj drugoj društvenoj mreži.

Zapratite nas na Instagramu

+381 61 1803 966
info@bastica.com

Blog

HomePrirodni sokoviAronijaUloga aronija u lečenju kancera
s

Uloga aronija u lečenju kancera

Aronija je bobica koja potiče iz Severne Amerike, a danas se može naći i u Evropi, celoj severnoj Rusiji i Bliskom Istoku. Prirodno – ona je relativno gorko voće koje bi Vam isušilo usta ukoliko biste je probali direktno sa žbuna, zato su prirodni proizvodi na bazi aronije mnogo prihvatljiviji način njenog unošenja u organizam. Već smo pisali o njenim nutritivnim vrednostima. (link za prethodni članak), i o njenim mnogim zdravstvenim benefitima (link ka prvom članku), ali hajde da se sada fokusiramo na njenu ulogu u prevenciji karcinoma.

Bobice aronije, naročito crne, izuzetno su bogate polifenolima, kao što su antocijanini (100 grama bobica sadrži oko 1480 mg). To je do danas najveći izmeren sadržaj antocijanina u nekoj biljci. Antocijanini su zaduženi za boju ovog voća (tamno crvena ili ljubičasta) i takođe su i čist izvor antioksidanata, imaju anti virusna i anti kancerogena svojstva. Na slici ispod data je tabela voća po sadržaju antioksidanata. (mol TE / 100g)

Za borbu protiv karcinoma, prisustvo antioksidanata je od izuzetne važnosti. Njihova uloga je u smanjenju kiselosti ćelija, povećavajući nivo kiseonika u ćelijama karcinoma i uništavajući ih na taj način.

Šta su pokazala istraživanja?


U jednoj naučnoj studiji, objavljenoj u časopisu „Kliničke patologije“, naučnici su testirali ekstrakt aronije na ćelijama karcinoma pankreasa (jedan od karcinoma sa visokim stepenom mortaliteta) i upoređivali lečenje ovih ćelija samo hemoterapijom. Takođe, probali su i oba načina u isto vreme. Rezultati su pokazali da je kombinacija oba jedinjenja bila efikasnija u odnosu na pokušaje lečenja pojedinačnim supstancama. Nakon 48 sati primene kombinovane terapije, naučnici su ustanovili pojavu znakova indukovane ćeliske smrti u ćelijama karcinoma.

U studiji iz 2010. godine, objavljenoj u farmakološkom istraživanju naučnika sa Univerziteta u Ohaju, naučnici su otkrili da pacovi izloženi jakom zračenju i kancerogenim materima, a hranjeni posebnom ishranom (koja sadrži 5% bobičastih plodova) mogu sprečiti razvijanje ćelija karcinoma i njegovog daljeg rasta. Takođe, jedna laboratorijska studija iz 2010. („Phythotherapy Research“), tvrdi da ekstrakti antocijanina uspešno inhibiraju rast karcinoma dojke.

Naučnici sa prirodnih nauka sa Middlesex Univerziteta, testirali su benefite aronije u mešavini sa kurkumom, dva „super-proizvoda“ za koje veruju da mogu preventirati pojedine vrste karcinoma. Kombinacija je uspešno sprečila rast malignih ćelija i indukovala apoptozu (ćelijska smrt). Testiranje je izvedeno na posebnoj vrsti tumora mozga – poznatijoj kao glioblastom i rezultati su bili fascinantni!

Britanski naučnici su se zainteresovali za ovu temu. Jedno njihovo istraživanje pokazalo je da dodavanje proizvoda na bazi aronije konvencionalnom lečenju karcinoma, može učiniti isto znatno efikasnijim. Istraživanja od strane „Kings College Hospital“ iz Sautemptoma kombinovala su bobice aronije sa konvencionalnom terapijom karcinoma pankreasa. Rezultati su pokazali da je aronija povećala efikasnost standardnog leka. Istraživači su se složili da su otkrića veoma korisna, što ukazuje na to da se prirodno prisutni elementi pronađeni u biljkama mogu koristiti šire, u kombinaciji sa drugim regularnim tretmanima.

Benefiti aronije u ishrani. Svi podaci klinički su dokazani i testirani.

  • Pozitivno utiče na zdravlje urinarnog trakta – kao i sve bobice, aronija ima pozitivan efekat na rad urinarnog trakta zbog visoke koncentracije kinične kiseline. Veruje se da deluje bolje čak i od brusnice, za koju se verovalo da ima najbolji učinak.
  • Poboljšava cirkulaciju – aronija podstiče dobru cirkulaciju krvi u telu, jača krvne sudove i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
  • Sprečava formiranje slobodnih radikala u telu – svojom velikom dozom antioksiodinata, pomaže ne samo u lečenju karcinoma, već može imati značajnu ulogu u prevenciji i lečenju šećerne bolesti i različitih bolesti kardiovaskularnog sistema.
  • Antivirusni efekti – pomaže u lečenju prehlade i gripa tako što podiže imuni sistem.
  • Dobra za oči – visok nivo karotena u aroniji, pomaže u zaštiti ćelija oka od oštećenja i umanjuje mogućnost nastanaka katarakte.
    Ovo su samo neke od mnogih zdravstvenih benefita koja ova malena bobica može da nam donese. Planirana su još mnoga klinička istraživanja u budućnosti, kako bi se istražio pun potencijal svih bobičastih plodova, a naročito aronije. Ostaje da vidimo šta će nam to nauka doneti na ovom polju istraživanja, a mi se nadamo da su Vam iznete činjenice sasvim dovoljan razlog da što pre počnete sa uvođenjem prirodnih proizvoda od aronije u svoju svakodnevnu ishranu!

Sorry, the comment form is closed at this time.