Za sva pitanja možete nam poslati email, pozvati nas telefonom ili nas kontaktirati na Instagramu ili nekoj drugoj društvenoj mreži.

Zapratite nas na Instagramu

+381 61 1803 966
info@bastica.com

Blog

HomePrirodni sokovi11 Razloga da odaberete prirodni sok od jabuke!

11 Razloga da odaberete prirodni sok od jabuke!

Od malih nogu smo učeni da je jabuka izuzetno zdrava voćka. Bili mi toga svesni ili ne, činjenica je da nismo bili baš najsrećniji kada su nas roditelji terali da za užinu u školi jedemo jabuke. U zrelijim godinama –sve više postajemo svesni važnosti sopstvenog zdravlja, pa se nadamo da će vam ovaj članak pomoći u Vašoj selekciji zdrave ishrane. Jabuka i prirodni sok od jabuke mogu značajno doprineti zdravlju, a to ćemo vam i dokazati u nastavku teksta.

1. Bogat mineralima i vitaminima

Sok od jabuke sadrži mnoštvo ključnih hranljivih sastojaka, uključujući vitamine C i B, razne minerale: kao što su magnezijum, gvožđe, kalcijum, mangan i bakar. Sadrži i brojna vlakna, kao što su na primer fitokemikalije, flavonoli i procijanidi. Zahvaljujući svom prirodnom šećeru – jedna čaša prirodnog soka od jabuke predstavlja oko 10% vaših dnevnih potreba za ugljenim hidratima. Kalijum je najznačajniji mineral u ovom soku i u jednoj čaši možete pronaći oko 7% od dnevnog potrebnog unosa.
Pošto je kalijum najzastupljeniji mineral u soku od jabuke, to je samo još jedan razlog više da odmah počnete sa redovnim unošenjem prirodnog soka od jabuke u Vaš organizam! Kalijum je vazodilator, što znači da može pomoći u smanjenju napetosti u Vašim arterijama i krvnim sudovima. Takođe, pomaže u otklanjajnu pritiska i naprezanju kardiovaskularnog sistema. Sok od jabuke takođe sprečava nastanak holesterola u Vašim arterijama, što je često glavni inicijator srčanog udara.

2. Prepun krucijalnih sastojaka

Jabuke, kao i prirodni sokovi od jabuke prepuni su ključnim sastojcima i hranjivim vrednostima. Na taj način nude brojne zdravstvene benefite. Antioksidansi su veoma ključni za ljudsko telo, jer su slobodni radikali povezani sa mnogim kancerima i hroničnim problemima, a antioksidansi su elementi zaduženi za borbu protiv istih. Zapravo dosta voća sadrži antioksidanse, ali jabuka je jedna od najbogatijih! Američki naučnici iz USDA su 2004. godine eksperimentisali sa više od stotinu različitih vrsta voća i dokazali da jabuka sadrži najveću koncentraciju antioksidanata. (Posebno su istakli greni smit jabuku)
Jabuka ima klasu jedinjenja poznatih kao phitochemicals. Ova jedinjenja su biljna jedinjenja koja daju voću i povrću odbrambene svojstva. Oni štite od hroničnih bolesti, tako što sprečavaju proliferaciju ćelija, a takođe upravljaju i imunološkim i inflamatornim sistemima.

 

3 Bogat pulpom

Sledeća dragocena biljna jedinjenja dolaze iz pulpe u prirodnom soku od jabuke. Polifenoli pomažu u borbi protiv hroničnih zdravstvenih problema koja uključuju rak, bolesti srca i astmu, a pulpa od jabuke ima vlakna koja su korisna u čišćenju creva i sprečavanju problema digestivnog trakta.

 

4. Pozitivno utiče na zdravlje jetre

Alkalna svojstva soka od jabuke podržavaju otklanjanje toksina i otpadnih materija iz tela. Pektin je vredan element funkciji digestivnog sistema, a kora jabuke sadrži pektin – koji na taj način pomaže soku od jabuke da radi kao čistač jetre.

 

5. Pozitivno utiče na rad srca i pluća

Jabuka i prirodni sok od jabuke pomaže smanjenju šanse za srčani udar. Studija Univerziteta u Kaliforniji 2001. godine, pokazala je da kvercetin u jabukama i soku od jabuke smanjuje nivo holesterola u arterijama, i time značajno smanjuje rizik od srčanih napada. Jabuka i proizvodi od jabuke su takođe korisni za astmatičare. Iako konzumiranje soka od jabuke ne može zameniti inhalator ili pumpicu, polifenoli mogu pomoći u prevenciji napada. Mnogi naučnici su potvrdili uspešno lečenje zubnog plaka (bakterijska bolest zuba koja je povezaa sa brojnim hospitalnim infekcijama i upalama). Nakon samo šest nedelja – konzumiranjem 3 čaše potpuno prirodnog soka od jabuke ili jedenjem dve jabuke svakog dana, zubni plak nestaje!
Brojne studije potvrdile su da jabuka može da snizi nivo histamina I štetnih hemikalija – koje telo proizvodi u odgovoru na alergene, a ovi alergeni obično izazivaju napade astme.

6. Održava dobar imunitet

Velika količina vitamina C u jabuci može pomoći podizanju imunog sistema i tako izbeći brojne probleme koje izazivaju bakterije i virusi. Vitamin C, zajedno sa gvožđem u jabuci, može pomoći u izgradnjih jakih i zdravih kostiju!

7. Unapređuje varenje

Renomirani online časopis, „Health guidance“, objavio je članak zasnovan na jednoj naučnoj studiji u kome govore da jabuka sadrži jednu posebnu supstancu, poznatiju kao „malic acid“. Za nju je dokazana da omogućava nesmetan rad jetre i unapređuje celokupan sistem varenja kod čoveka.

 

8. U borbi protiv Alchajmera

Redovno unošenje soka od jabuke u organizam značajno smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Istraživači sa Univerziteta Massachusetts eksperimentisali su na miševima – kojima su svakodnevno davali sok od jabuke. Suočili su se sa smanjenim nivoa stvaranja beta-amiloida, protein koji stvara senilnost u mozgu i koji je direktno odgovoran za rast Alchajmerove bolesti-

 

9. Zaštita od metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom je naziv za grupu štetnih faktora koji povećavaju rizik od srčanih oboljenja, kao i mnoge druge bolesti poput moždanog udara ili dijabetesa. Te bolesti uzrokuje visok nivo masti u telu, visok nivo triglicerida, nizak HDL nivo, visok krvni pritisak i visoku količinu šećera u krvi. Sok od jabuke služi kao idealan čistač organizma!

 

10. Prirodan šećer

Ukoliko ste veliki obožavalac slatkog, sok od jabuke Vam onda može pomoći u smanjenju potreba za drugim slatkišima, uključujući kolače, torte ili bombone. Svojim prirodnim šećerom, prirodni sok od jabuke Vam garantuje da nećete imati potrebu za dodatnim šećerima. Proizvodi na bazi veštačkih šećera mogu biti veoma štetni po ljudski organizam i zato vam toplo preporučujemo korišćenje prirodnih sokova, a naročito soka od jabuke!

 

11. Visok sadržaj vitamina C

Već pomenuti vitamin C, zbog svoje funkcije antioksidanata i njegove značajne uloge u imunološkoj funkciji, zaslužuje posebnu kategoriju! Naravno, najviše ga ima u citrusnom voću, ali jabuka takođe sadrži mnogo ovog korisnog vitamin. Vitamin C služi kao izuzetno snažno sredstvo organizma u borbi protiv raznih bakterija i virusa. Pored uspešnog lečenja gripa i prehlada, potvrđen je njegov doprinos i u lečenju i prevenciji raznih većih bolesti – kao što su kanceri, kardiovaskularne bolesti, AMD, katarakta…

Sa 100% prirodnim sokovima od jabuke, ne morate uopšte da brinete o sopstvenom zdravlju – jer su naši proizvodi potpuno prirodni i, što je najvažnije – bez dodatnih šećera!

Sorry, the comment form is closed at this time.